

Het INAO degustatie is een drinkglas waarvan de technische gegevens als internationale standaard door het ISO zijn vastgelegd. Het INAO glas wordt als standaard wijnproefglas gebruikt voor echt blind proeven.
Universeel en gelijkwaardig Het Institut National des Appellations d’Origine (INAO, of L’institut national de l’origine et de la qualité, zoals ze zich tegenwoordig noemen…) is het Franse instituut dat de keurmerken voor agrarische producten uitgeeft. Het INAO beheert Franse keurmerken voor onder andere wijn, kaas, olijven en olijfolie. INAO heeft in de vorige eeuw ook de specificaties voor het eerste universele, gestandaardiseerde wijnproefglas vastgelegd. Het idee daarachter was om een glas te ontwikkelen waarmee wijn optimaal geproefd kon worden en waarmee iedereen gebruik kon maken van hetzelfde standaardglas, zodat wijn altijd en door iedereen in principe gelijkwaardig beoordeeld zou kunnen worden. Een doorbraak voor wijnproeverijen die tot op heden gebruikt wordt.
INAO-glas De Franse Beaujolais-wijnmaker, hobby-chemicus en begenadigd wijnproever Jules Chauvet ontwikkelde in de ’50-ger jaren van de vorige eeuw een theorie rond de verhouding tussen het volume van wijn en het oppervlakte dat contact geeft met de lucht en koppelde die gegevens aan de ontwikkeling van de aroma’s. Het INAO heeft zijn specificaties in de jaren ’70 vastgelegd. Sinds die tijd wordt dat glas als standaard wijnproefglas gebruikt. Het glas wordt dan gevuld met ongeveer 50 milliliter wijn. Het INAO-glas is een betrekkelijk klein, tulpvorming glas. De opening is kleiner dan de body van het glas en leidt de aroma’s goed naar de neus en mond. De technische gegevens en afmetingen van het glas (zoals: hoogte 155mm met een afwijking van max. 5mm, opening boven 46mm met een afwijking van max. 2mm, vulhoeveelheid 50ml) zijn internationaal vastgelegd, later ook door de ISO, waardoor het internationaal ook bekend staat als het “ISO tasting glass”. Het voordeel is dat elke wijnproever uitgaat van hetzelfde glas en dus van dezelfde proefomstandigheid. Dat is belangrijk voor juryleden, sommeliers en wijnproevers, maar ook als je wijnexamen wilt doen. Je gaat altijd uit van hetzelfde glas, en je medeproevers ook